martes, 26 de febrero de 2013

YALAH - SOLIDARIS AMB EL POBLE SAHRAUI

YALAH – SOLIDARIS AMB EL POBLE SAHRAUÍ CONDEMNA LA SENTÈNCIA DICTAMINADA PEL TRIBUNAL MILITAR MARROQUI CONTRA ELS PRESOS POLÍTICS SAHRAUÍS DE GDEIM IZIK

El passat 1 de Febrer es va constituir a Rabat el Tribunal Militar que, malgrat no tenir jurisdicció sobre el Territori no Autònom del Sàhara Occidental, ha jutjat a 24 presos polítics sahrauís, que segons el parer de nombrosos observadors internacionals no va comptar amb les degudes garanties per falta de proves. Les
armes amb les quals suposadament van ser assassinats els agents mancaven d'empremtes dactilars dels acusats. A més, només es va practicar una prova forense i no es va realitzar cap test d'ADN.
Per tant, sense competència alguna, han estat jutjats durant més d'una setmana els 24 sahrauís que romanien des de novembre de 2010 a la presó de Salé Rabat (Marroc) per haver participat en el Campament de Gdeim Izik. En aquest campament, organitzat als afores del Aaiún – capital del territori del Sàhara
Occidental ocupat il·legalment pel Marroc – es van concentrar més de 20.000 sahrauís per denunciar les seves condicions de vida sota l'ocupació militar. Aquest gest de resistència pacífica del poble sahrauí va marcar l'inici de la primavera àrab.

Després de nou dies de judici i set hores de deliberació en la matinada del 17 de febrer de 2013 amb nocturnitat, premeditació, traïdoria i en vespres de diumenge el Tribunal Militar de Rabat va dictaminar una duríssima sentència sobre els 24 presos polítics sahrauís de Gdeim Izik. En aquesta sentència es contemplen
les següents penes: nou cadenes perpètues, quatre a 30 anys de presó, set a 25 anys de presó, tres a 20 anys de presó i dos han estat posats en llibertat ja que la sentència és inferior al temps que ja han passat en presó preventiva.

Aquestes duríssimes penes suposen un nou atemptat contra el Poble Sahrauí, contra el seu dret d'autodeterminació i la seva existència, ja que es tracta d'un poble sotmès permanentment a violacions per part de la força ocupant marroquí.

No podem quedar-nos passius davant de tal violació de la legalitat internacional i dels Drets Humans. Les imatges parlen per si soles: “Gdeim Izik: El Campament de la Resistència Sahrauí” demostren que va ser el Marroc qui violentament va desmantellar el Campament de Gdeim Izik el passat 8 de novembre de 2010.
Han passat més de dos anys després del brutal atac del Marroc cap a la població civil sahrauí, temps en el qual la Comunitat Internacional s'ha mantingut passiva. Comportament que ha mantingut no solament davant el Judici Militar i després del coneixement de la severa sentència, sinó des de l'any 1975 en el qual el Sàhara Occidental va ser abandonat a la seva sort.

Cap organisme internacional reconeix la sobirania del Marroc sobre el territori del Sàhara Occidental.
L'ONU qualifica al territori el Sàhara Occidental com un Territori No Autònom, la qual cosa significa, que aquest territori i el poble que ho habita està dominat o governat per alguna força a la qual la Comunitat Internacional no li reconeix la legitimitat per governar-ho o dominar-ho.

Tenint en compte que el Sistema de Procediments Especials del Sistema de Nacions Unides per als Drets Humans estableix mandats per països als següents territoris: Belaraus, Cambodia, Cote de Ivoire, Eritrea, República Democràtica i Popular de Corea, Haití, República Islàmica d'Iran, Myanmar, Territoris Ocupats de Palestina, Somàlia, Sudan i República Àrab de Síria. Ens preguntem: oblida la Comunitat Internacional algun altre territori on persisteix una inestabilitat des de fa molts anys?. Lamentablement la resposta és que si, la
Comunitat Internacional oblida i manté abandonat al poble que habita al Territori No Autònom del Sàhara Occidental.

Entrant més detalladament en Drets Humans, totes les Missions de Pau de l'ONU compten amb un component específic per als Drets Humans, no obstant això, la Missió de Nacions Unides establerta amb el Sàhara Occidental – la MINURSO – no compta amb dit component.

Aquests dies de judici han posat de manifest la farsa organitzada pel Marroc. El judici és un instrument de política de genocidi del govern del Marroc, contra el poble sahrauí i avalat per la Comunitat Internacional que, sent coneixedora de la greu violació sistemàtica i diària de Drets Humans que exerceix el govern del
Marroc cap a la població sahrauí, es limita a continuar negociant amb el Marroc per obtenir el major benefici econòmic en detriment de la població sahrauí i de la població dels seus països, que diàriament mostren el suport i sensibilització cap al Poble Sahrauí. A dia d'avui Espanya contínua sent la potencia administradora del Sàhara Occidental, per tant, Espanya és responsable de tot el que li succeeix a la població sahrauí i de tot el que succeeix al territori no autònom del Sàhara Occidental.

De nou, ens trobem davant més d'un incompliment de la legalitat internacional: com el fet va succeir en un territori envaït, es troba sota el IV Conveni de Ginebra que protegeix a les víctimes civils de conflictes armats.
Els processats, per exemple, havien d'estar detinguts al seu país, el Sàhara Occidental, i no al territori del país ocupant. A més, ser enjudiciats per un tribunal no polític, per tant, aquesta sentència no pot ser reconeguda.

Hem de demostrar al món que no estan sols i que som moltes les persones que no solament donem suport als presos polítics i als seus familiars, sinó que estem convençuts que l'única solució per a aquesta causa que dura ja 38 anys és un Sàhara Lliure. Això no és una utopia, és una realitat, i per aconseguir-ho hem de continuar unint forces, només d'aquesta manera, aconseguirem trencar el silenci i el bloqueig al qual està sotmesa la veu del Poble Sahrauí.
No es pot empresonar la dignitat del poble sahrauí!
Lliberteu Presos Polítics!
Sàhara Lliure!

Sant Adrià de Besòs, 23 de Febrer de 2013

No hay comentarios: